Hrvatsko planinarsko društvo „Oštrc“ Zlatar obilježilo je 100 godina planinarstva u zlatarskom kraju trodnevnim aktivnostima kod planinarske kuće na Majeru.

U petak, 23. lipnja 2023., članovi Visokogorske sekcije HPD-a Oštrc, Robert Mateković i Luka Špehar, održali su prezentaciju ekspedicija na vrhove Europe i Afrike. Kroz prezentaciju pokušali su dočarati ljepote krajeva kojima su prolazili, usputnim teškoćama i, u konačnici, osjećaj pobjede kada je vrh osvojen.

U subotu, 24. lipnja 2023. na Majeru, pod pokroviteljstvom Grada Zlatara i Krapinsko zagorske županije, svečano je obilježena stogodišnjica planinarstva u zlatarskom kraju i uspješnog djelovanja Hrvatskog planinarskog društva „Oštrc“ Zlatar.
Svečanost su, svojim dolaskom, uveličali, uz mnogobrojne planinarke i planinare planinarskih društava iz Hrvatske i Slovenije, predsjednik Hrvatskog planinarskog saveza – Darko Berljak, dopredsjednica Hrvatskog planinarskog saveza – Jadranka Čoklica, izaslanica župana Krapinsko zagorske županije i gradonačelnica Grada Zlatara – Jasenka Auguštan Pentek te članovi Udruga zlatarskog kraja.
Predsjednik HPD-a Oštrc Zlatar, Ivica Hanžek, u svom pozdravnom govoru, osvrnuo se na povijest planinarstva u zlatarskom kraju te je, u kratkim crtama, govorio o radu društva, o sustavnom ulaganju u planinarsku kuću na Majeru, o uređenju i održavanju planinarskih puteva te organizaciji planinarskih pohoda u Hrvatskoj i Sloveniji.
Predsjednik Hrvatskog planinarskog saveza, Darko Berljak, osvrnuo se na povijest planinarstva. Organizirano planinarstvo u Hrvatskoj započelo je 1874. godine formiranjem Hrvatskog planinarskog društva u Zagrebu te je napomenuo kako je planinarstvo u zlatarskom kraju započelo 1883. godine kada je imenovan povjerenik. Utvrdio je da je HPD “Oštrc” jedno od aktivnijih planinarskih društava koje konstantno ulaže u uređenje planinarskog doma te da se ažurno uređuju i označavaju planinarski putevi.
Izaslanica župana Krapinsko zagorske županije i gradonačelnica Grada Zlatara, Jasenka Auguštan Pentek, u ime župana Željka Kolara i svoje ime čestitala je Planinarskom društvu jubilej te je naglasila potporu aktivnostima planinarskog društva, a zahvaljujući uspješnoj suradnji, Grad Zlatar je pokrovitelj ove manifestacije.
U ima župana Krapinsko zagorske županije, Jasenka Auguštan Pentek, uručila je Zahvalnicu povodom 100 godina uspješnog djelovanja, doprinos zajednici i promociji svog mjesta i županije. Povodom obilježavanja 100 godina planinarstva u zlatarskom kraju, dodijeljena su Priznanja Hrvatskog planinarskog saveza za postignute rezultate i zasluge za razvoj Hrvatskog planinarskog društva „Oštrc“ Zlatar i planinarstva.

Plakete su uručene Marijanu Čoriću i Dragutinu Hanžeku, Zlatni znak uručen je Ivici Lončaru, a srebrni znak Milanu Greguroviću i Stjepanu Vodopiću te im se, ovim putem, posebno zahvaljujemo na svojem teškom radu i doprinosu u stvaranju našeg društva.

Također su dodijeljena Priznanja i Zahvale zaslužnim članovima, pojedincima, tvrtkama, obrtima i udrugama koji aktivno sudjeluju u radu društva.

Svojim nastupom, svečano obilježavanje, obogatila je i glazbena sekcija „DORA“ Kulturnog prosvjetnog društva „ Zlatarjeve“, a za dobro raspoloženje i daljnje druženje pobrinuli su se „Dečki z bregov“.

U nedjelju, 26. lipnja 2023., otvorena je „Grebenska staza“ koja vodi do Oštrcgrada, a u obilasku su sudjelovali, osim članova HPD „Oštrc“ Zlatar, i članovi Hrvatskog planinarskog društva „MIV“ Varaždin.
U nedjelju je održana i redovna sjednica Skupštine HPD „Oštrc“ Zlatar na kojoj je iznesen Izvještaj o radu i Financijski izvještaj za proteklu godinu.
Predsjednik Ivica Hanžek predstavio je plan rada za 2023. godinu gdje je istaknuo organizaciju događaja “100 godina planinarstva u zlatarskom kraju”, plan uređenja planinarske kuće te je predstavio plan izleta. Nakon izlaganja predsjednika i predstavljanja Financijskog plana isti su usvojeni bez primjedbi. Nakon održane sjednice, članovi su nastavili sa druženjem do kasno popodne.

Zahvaljujemo planinarskim društvima Belecgrad – Belec, Javor – Zlatar Bistrica, Gradina – Konjščina, Pusti Lobor – Lobor, Strahinjčica- Krapina, Cesargrad – Klanjec, Ivančica – Ivanec, Kraševski Zviri – Ivanec, MIV – Varaždin, Strmac – Nova Gradiška, Vrelec – Rogaška Slatina, na podršci i sudjelovanju u obilježavanju.

Ovom prilikom zahvaljujemo i svim tvrtkama, obrtnicima i pojedincima što su svojom potporom podržali i omogućili ovu manifestaciju:
MIAZ – IVANČIĆ d.o.o. iz Zlatara
PRIVREDNA BANKA ZAGREB d.d.
Mesna industrija braće Pivac d.o.o. iz Vrgorca
STRENUUS d.o.o. iz Zlatara
GRADITELJSTVO SOKOL d.o.o iz Belca
SERVIS HIDRAULIKE, vl. Goran Herceg iz Varaždina
EKOPLAN – SUSTAVI d.o.o iz Lepoglave
KROFLIN ELEKTRO d.o.o. iz Velikog Bukovca
AQUA EXPERT HIDROIZOLACIJE d.o.o. iz Lepoglave
GAMDAL – KOV d.o.o. iz Konjščine
„GKB – MONT PLANCUTIĆ“ ostali završni radovi u građevinarstvu,vl. Ivica Plancutić iz Lobora
ZAVARIVANJE HANŽEK, vl. Stjepan Hanžek iz Grede
IV ELEKTRONIKA, obrt za usluge, vl. Valentino Pavlaković iz Konjščine

PRIJEVOZ KRPELNIK, vl. Ivica Krpelnik iz Zlatara
ŠLIBAR, obrt za trgovinu kamenim agregatima, drvom, građevinske usluge i prijevoz, vl,. Stjepan Šlibar iz Zlatara
IVICA HRVOJ Ugostiteljsko – trgovački obrt ” ORSAG “, vl. Silvestar Orsag iz Zlatara
VERTIGO, obrt za ugostiteljstvo, vl. Davor Filipović iz Zlatar Bistrice
PREIS – SUPER d.o.o.
TRGOCENTAR d.o.o., prodajno mjesto Zlatar
Foto studio „Marta“, vl. Martina Kotolenko iz Zlatara

Kako nam je bilo, možete vidjeti i u galeriji slika: